fredag 5. oktober 2012

Å besøke et åsted

Dagens tall var tydelige:
Sachsenhausen - ca 200 000 fanger hvorav rundt 100 000 døde
Ravensbrück - 132 000 fanger hvorav 92 000 døde

Dystre tall med andre ord, tusenkroners-spørsmålet var om dette ville bli noe annet enn trist statistikk for ungdommene etter dagens utflukt?

Vi begynte i Sachsenhausen der mange norske fanger satt under krigen, Geir fra aktive fredsreiser ledet omvisningen med kyndig hånd.



Hele omvisningen var en tøff oppvisning i menneskets skyggesider og tragiske fakta. Var det ingen lyspunkter?


Joda, heldigvis. Møtet med tidsvitnet Bernt H. Lund som selv har opplevd alt dette på kroppen var sterkt og ga lys. Krydret med litt humor, ekte innlevelse og naturlig autoritet tok han oss gjennom sin egen opplevelse av Sachsenhausen.


Historien om da han holdt på å bli drept fordi han var høflig glemmer de færreste, og plutselig fikk tallene et ansikt og et innhold. Der og da fikk vi et menneske og en historie å forholde oss til. Utrolig bra!


Etter en lunsj i en gymsal sammen med 825 (!) andre nordmenn dro vi til Ravensbrück. Berlin (Bærumlin) har de siste dagene blitt invadert av Bærumsungdom, og alle skulle visst til samme sted idag.


Ravensbrück var et fryktelig sted, ikke bare fordi det var større dose elendighet men mest fordi det også rammet barn.


Så mange lik ble kremert at sjøen ved leiren den dag i dag har et grått askelag. Nok engang viste ungdommene at de er mer reflektert enn mange av sine jevnaldrende.


I krematoriet sto gruppen vår i dyp stillhet og respekt, mens neste busslast med ungdommer kom ropende og småslossende inn med latter og skrål. De hadde ikke tatt inn over seg at vi stod midt i et åsted for en av verdens største kriminelle handlinger. Besøket ble avsluttet med en enkel men verdig roseseremoni ved tåresjøen.











Lyspunkt Ravensbrück: Ingen norske døde + historien om Elisabeth Rivet, en fransk nonne som frivillig tok plassen i gasskammeret til en dødsdømt mor den 30. Mars 1945.



En litt utladet gjeng belønnet seg selv med Mövenpick-is etter middagen og en frisk spasertur hjem etterpå. I morgen er det atter en dag!

Ingen kommentarer: